شاید در بین افرادی که دارای کمالاتی( علمی، فرهنگی، اعتقادی، تفکراتی) هستند کمتر بینیم فردی که در مباحثات و گفتگو های خود سبب شوند که دیگران از آنها دوری گزینند. چرا که لازمه جذب افراد علاوه بر حرف خوب، خوب حرف زدن نیز می باشد.
از این رو، چه نیکوست که در مباحثات و گفتگوها نکاتی را رعایت نمائیم تا باعث دفع دیگران از گفتگو نشود.
- از نکات دیگری که شایان ذکراست داشتن دید کامل نسبت به مسائلی است که می خواهیم عنوان نمائیم. اگر به عنوان مثال می خواهیم در مورد کروی بودن زمین گفتگو نمائیم نظر موافقین و مخالفین و همچنین منابعی که هر کدام از آنها در این زمینه ذکر نموده اند و منابع مشترک هر دو گروه را تا حد امکان آشنا باشیم. بدانیم کدام یک از منابع مورد تائید و وثوق دو طرف بوده است و بدین گونه نباشد که از روی تعصب و اتکا به عقل و فهم خود بخواهیم که فقط نظر خود را ابراز نمائیم و در آن بدون توجه به نظر دیگران پا فشاری نمائیم.
- اگر درگفتگو و مباحثه می خواهیم در رد یا تائید یک مدرک مستدل حرفی بزنیم آن را با توجه به مسندات واقعی بیان کنیم و صرف نقل قول از دیگران آنهم به صورت کلی در رد یا تائید مسئله ای ابراز عقیده ننمائیم.
هدف از مباحثه
یکی از مهم ترین نکات در ارائه یک مطلب این است که ابتدا هدف خود را از بیان مطلب برای خود مشخص نمائیم. بدانیم که چه می خواهیم بگوئیم و برای چه منظوری می خواهیم اعتقادات و افکار خود را بیان نمائیم.
هدف ما می تواند: اطلاع رسانی، بیان حقیقت، روشن کردن اذهان، سنجش افراد، بیان افکار شخصی، تعالی تفکرات بشری، ابراز وجود و ... باشد.
در این جا می توان به فرمایش گهر بار پیامبر اکرم صلی االه علیه و آله توجه نمود که راهگشای خوبی در این زمینه می باشد.